Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej wziętych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co lubią jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co faktycznie lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić można jej w rzeczy samej długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.