Wyjątkowa włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne dania włoskie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film