Smaczna włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w Polsce najczęsciej spotykany typ gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, sycące i ceszy oko. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej wrażliwi próbują równie pyszne dania obiadowe – canelloni, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu znajdują się również nie tak znane włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność i dania z wielu miejsc Włoch. W najlepszej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to wcale nie znaczy, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Dobre wino włoskie
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zapominać wina. Kolacja we włoskim stylu z całą pewnością musi obejmować też trunek. Kieliszek czerwonego wina to we Włoszech typowa praktyka. menu ze świeżymi produktami Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie vin santo, lombardyjskie franciacorta oraz marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać różnorodny zestaw win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film