Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, aby zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obfitego trudu. co to jest kawa po turecku Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film